Profesjonalne drożdże gorzelnicze pozwalają nam skomponować doskonały trunek w domowych warunkach. Może to być bimber, brandy, koniak, śliwowica, calvados, kirsch czy inne mocne alkohole. Wszystko bez specjalistycznej aparatury. Będziemy jednak potrzebować specjalistycznych drożdży gorzelniczych, które odpowiedzialne są za proces fermentacji.
Obecnie Polacy coraz chętniej biorą się za domowe komponowanie trunków. Na stronie https://alembik.eu/94-drozdze-gorzelnicze-gorzelniane znajdziemy drożdże gorzelniane sprawdzonych marek typu ALCOTEC, PURIFERM, COOBRA i wiele innych, które stanowią niezastąpiony element w spiżarni każdego domowego gorzelnika. Sklep Alembik oferuje zestawy gotowe do użycia, w których oprócz samych drożdży gorzelnianych znajdują się również pożywki i minerały.
Łączenie drożdży i proces fermentacji
Znaczna część drożdży gorzelniczych dostępnych na rynku, spokojnie wystarcza na zafermentowanie 25 litrowego nastawu. Zdarza się jednak, że w domowych warunkach chcemy od razu przygotować zacier z 50 lub nawet 100 litrów. W takim wypadku należy dodać dwie, trzy bądź cztery paczki drożdży w zależności od naszych, indywidualnych potrzeb. Rozwiązanie to nie dotyczy jednak wszystkich drożdży gorzelniczych. Otóż należy wybrać te, które można ze sobą łączyć. Informacja taka zamieszczona jest zwykle w opisie produktu lub na opakowaniu. Sam proces fermentacji przy użyciu drożdży gorzelniczych przebiega bardzo burzliwie. Dlatego naczynie z nastawem nie może być szczelnie zamknięte.
Drożdże Coobra i Spiritferm
Przeglądając ofertę sklepu Alembik oraz zaglądając na fora, na pewno natrafimy na drożdże gorzelnicze Coobra oraz drożdże Spiritferm. Są one najczęściej wymieniane w różnego rodzaju poradnikach, a wynika to z tego, że Coobra oraz Spiritferm to po prostu marki bardzo popularnych i dobrej jakości drożdży gorzelniczych. Producenci ci pierwsi wprowadzili swoje nowoczesne produkty na polski rynek, co jest jedną z przyczyn ich sukcesu w naszym rodzimym świecie domowych gorzelników.